KIGO: site voor kinderen van gescheiden ouders

Inhoud

Alle leeftijden: Kinderen (tot 12 jaar): Jongeren (12 tot 18 jaar): Volwassenen (vanaf 18 jaar):

Informatie voor kinderen met gescheiden ouders

Scheiden: wat en waarom?
Toen je ouders trouwden, beloofden ze dat ze voor de rest van hun leven samen zouden wonen en leven. Ze hebben dat toen beloofd omdat ze elkaar toen erg lief vonden. Zo lief dat ze de rest van hun leven samen wilden zijn.

Maar later bleek het samen wonen en leven toch niet zo goed te gaan als ze dachten toen ze trouwden. Misschien vond je vader je moeder wel veel te netjes, of vond je moeder dat je vader zich veel te veel bemoeide met de tuin. Alle ouders hebben wel eens een beetje ruzie over zulke dingen. Maar als je ouders zo veel ruzie hebben dat ze niet meer met elkaar samen willen wonen en leven, dan kunnen ze gaan scheiden. Ze wonen dan niet meer bij elkaar en zijn ook niet meer getrouwd.

Het is moeilijk om te zeggen waarom je ouders precies gescheiden zijn. Dat is voor bijna alle gescheiden ouders verschillend. Je kan je vader of moeder er eens naar vragen. Maar het kan best zijn dat je vader of moeder daar niet over wil praten: die vindt het ook erg vervelend dat het gebeurd is. Maar onthou in elk geval altijd dat je als kind NOOIT de reden bent dat je ouders gaan scheiden. Jij hebt er nooit de schuld van!

Omgangsregeling
Als je ouders gescheiden zijn, ga je bij je vader of bij je moeder wonen, of om de beurt bij allebei. Je ouders beslissen bij wie je gaat wonen, of anders doet de rechter dat. Maar dat betekent niet dat je de ander van de twee nooit meer ziet! Bijvoorbeeld: je woont bij je moeder, en je mag eens in de twee weken een weekeinde bij je vader logeren. Je kan natuurlijk ook de telefoon gebruiken, een brief schrijven of e-mailen.

In de wet staat dat ouders en kinderen contact met elkaar moeten kunnen hebben. Daarvoor moet een 'omgangsregeling' gemaakt worden. Dat zijn de regels over hoe je omgaat met de ouder bij wie je niet woont, in dit voorbeeld je vader. Hoe vaak je precies naar je vader toe gaat, kunnen je vader en moeder samen regelen. Ouders moeten samen een ouderschapsplan maken, waarin ze regelen hoe het met de kinderen verder gaat. Als ze er samen niet uit komen, regelt de rechter het. Omdat jij jonger dan 12 jaar bent, hoeven de rechter en je ouders jou niet te vragen wat je wil. Maar het mag natuurlijk wel.

Soms kan het beter zijn als je een van je ouders niet meer ziet, bijvoorbeeld als die je heeft mishandeld. Maar het kan ook gebeuren dat een van je ouders je het gevoel geeft dat je geen contact met je andere ouder mag hebben, terwijl daar eigenlijk geen reden voor is. Een paar voorbeelden: je vader begint te huilen als je vertelt dat je leuke dingen met je moeder hebt gedaan, of je moeder zegt dat je vader vroeger ook al nooit thuis was voor jou. Bedenk altijd of je het er zelf wel mee eens bent, je vader of moeder is niet de baas over wat jij denkt en voelt. Je ouders houden allebei van je, ook als je het niet altijd met ze eens bent.

Meer informatie?
Is er informatie die je hier mist? Of weet je waar ik meer informatie kan vinden die ik hier kan neerzetten? Stuur me dan even een mailtje. Wil je zelf bij je andere ouder gaan wonen, dan kan ik je daar helaas niet bij helpen. Je kan dan het beste naar een kinderrechtswinkel gaan, die geven gratis of goedkoop advies en hulp.